Birden fazla türe ve işleve sahip olan direksiyon kutusu, genellikle araçların ön kısımlarında bulunur ve direksiyon sistemlerinin merkezi bir parçası olduğu söylenebilir. Bu kutu, bir aracın direksiyon mekanizmasında bulunan en önemli unsurlardan biridir. Bu parça kısaca, otomobillerin yönlendirilmesini sağlar. Direksiyon simidinden uyguladığımız gücü tekerleklere aktarır ve aracı istediğimiz yöne yönlendirmemizi sağlar. Bu parça sayesinde araç kontrollü bir biçimde yönlendirilebilir ve hassas manevralar yapılabilir hale gelmektedir. Sürüş konforunu artırmadaki etkisi de kayda değer olan direksiyon kutusu, yoldan gelen titreşimlerin direksiyona yansımasını minimize ederek, sürüş sırasında aracın kontrolünü sağlamaya yardımcı olmaktadır.
İki tip direksiyon kutusu türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki, dairesel kutu sistemi şeklinde olandır. Genellikle eski model araçlarda rastlanılan bu tip, direksiyon mili üzerindeki bir dişli, bir sıra bilye içeren bir kutuya bağlanır ve bilyeler sayesinde direksiyon, hareketi tekerleklere aktarır.
İkinci tip ise kremayer ve pinyon sistemidir. Hassas kontrol sağlayan bu türe, modern araçlarda rastlanmaktadır. Bir kremayer çubuğu ve pinyon dişlisinde meydana gelen bu sistem direksiyon hareketlerini direkt tekerleklere aktarmaktadır.
Direksiyon kutusu otomobillerin ana sürüş sistemlerinin başında gelir. Bu sebeple de bakım ve onarımının düzenli kontrolü elzemdir. Peki direksiyon kutusunun bakım istediğini nasıl anlaşılır? Bunu anlamanın yolu ise bazı belirtilerde saklıdır.
Bu belirtiler şöyle sıralanabilir: Direksiyonun sertleşmesi, yüksek miktarda oynaklık, yağ sızıntıları. Eğer bu durumlarla karşı karşıya kalınmışsa, direksiyon kutusunun bakım zamanı gelmiş demektir.